23948sdkhjf

Redningsaktion lykkedes: Ny ejerkreds sikrer inventarproducents overlevelse

Efter nogle svære måneder kan de 44 ansatte hos Inventa i Spøttrup ånde lettet op. For anden gang på tre år er det lykkedes inventarproducenten på Salling at genopstå i et nyt setup, men denne gang bliver det uden familien, der gennem fire generationer har drevet foretagendet.

Den nye ejerduo, der har overtaget aktiver og aktiviteter, består af John Svane Hansen og Michael Prip, som også står bag de to virksomheder Shoconcept og Nordshop Display. Og partnerne ser gode muligheder for at skabe synergi de tre selskaber imellem.

– For os er der mange interessante aspekter ved Inventa. Vores proces er stort set den samme, på den måde at vi konceptudvikler, bygger og afleverer en færdig løsning, men vores kunder er meget forskellige og uden overlap, så for os var det en mulighed for at diversificere forretningen, forklarer John Svane Hansen.

Vil trække produktionen hjem

Samtidig peger han på, at makkerparret med nyerhvervelsen har sikret sig et produktionsben, de ikke tidligere har haft.

– I dag køber vi nogle af vores løsninger i udlandet og nogle i Danmark, og det giver mening, at vi kan flytte produktionen til Spøttrup i stedet, fortæller John Svane Hansen.

– Jeg er rigtig glad for, at dem, der har valgt at købe os, er nogen med forstand på branchen, og det er især dejligt, at de har planer om at føre produktion tilbage til Danmark, Pia Grandelag, adm direktør i Inventa

Han understreger dog, at der stadig vil blive gjort brug af underleverandører.

– Vi regner med at flytte den del af produktionen, der giver mening både økonomisk og for kunderne. Det gælder for eksempel de projekter, hvor der stilles stor krav til kvalitet, men det giver ikke mening, at en virksomhed, der arbejder i træ, eksempelvis skulle til at fremstille billige ståldisplays, forklarer den nyslåede indehaver, der fortsætter:

– Og Inventa skal selvfølgelig også beholde de nuværende kunder og fortsat servicere dem.

Lige netop det ser adm. direktør Pia Grandelag nu frem til igen at kunne koncentrere sig om.

– Det har været en hård periode, og vi har senest været i en rekonstruktionsproces, der har betydet, at vi ikke har kunnet køre med fuld tryk i produktionen – det har kunderne selvfølgelig kunnet mærke, så i første omgang har vi fokus på at få samlet op, fortæller hun.

Gik egentlig godt

Pia Grandelag satte sig i direktørstolen i 2019, umiddelbart efter Inventa var genrejst efter en konkurs. Dengang var det brødrene Morten og Jesper Kristensen, der som fjerde generation i familievirksomheden videreførte aktiviteterne i et nystiftet selskab, og ifølge Pia Grandelag gik det sådan set fint.

– Vi har de seneste tre år haft 30 pct. omsætningsvækst årligt, vi har fået nye kundegrupper, og vi har holdt fast i de eksisterende, men der lå også en stor gæld tilbage fra konkursen, fortæller hun.

Trods toplinjefremgangen endte både 2020 og 2021 med røde tal på bunden hos Inventa, og da coronaen mindre end et år efter genopstandelsen bød på nye udfordringer, var inventarproducenten grundet sin status som nyoprettet virksomhed ikke berettiget til hjælpepakker.

– Derfor tog vi i stedet skatte- og coronalån, og da de skulle betales tilbage, var afdragene så heftige, at vi kunne se, vi manglede kapital, siger Pia Grandelag.

Parterne oplyser ikke prisen på handlen, men den nye ejerduo har overtaget samtlige aktiver og aktiviteter, herunder også navnet, fra det tidligere Inventa. Gælden i det tidligere selskab beløb sig ved udgangen af regnskabsåret 2021 til næsten 63 mio. kr., heraf udgjorde de kortsigtede gældsforpligtelser 43 mio.

Stor respekt for familien

I foråret tog Inventa derfor hul på kapitaljagten, og over sommeren blev der sat ekstra fart på processen med en broker.

– For halvanden måned siden kom der så et bud på virksomheden, men det var ikke stort nok til, at alle kunne komme tørskoede hjem. Derfor indledtes en rekonstruktion, så der kunne komme ro på, mens det blev forhandlet på plads, fortæller Pia Grandelag, der glæder sig over, at den proces nu er tilendebragt.

– Jeg er rigtig glad for, at dem, der har valgt at købe os, er nogen med forstand på branchen, og det er især dejligt, at de har planer om at føre produktion tilbage til Danmark, siger hun.

Samtidig understreger hun, at det er med et vist vemod, man i Spøttrup må tage afsked med den familie, der igennem næsten 70 år har sikret, at der fortsat blev produceret inventar på Salling.

– Det har virkelig været vigtigt for familien at fastholde de her arbejdspladser, og det har vi meget stor respekt for. Forleden var jeg en tur i Ikea, og deres produkter har jo tit nogle lidt skøre navne, men jeg faldt over de her glas, der hed “Storsint”, og det fik mig til at tænke på de nu tidligere ejere – jeg tror ikke, jeg kan komme på et ord, der betegner dem bedre end storsind, slår hun fast.

Inventa A/S
Regnskabsår 2021 2020 2019
Valuta mio. DKK mio. DKK mio. DKK
Bruttofortjeneste 26,373 18,739 3,012
Resultat af primær drift -0,604 - -1,852
Resultat før skat -2,428 -4,821 0,022
Årets resultat -1,917 -3,783 0,063
Balancestatus 59,054 47,944 42,823
Egenkapital -3,825 -1,908 1,874
Antal ansatte 50 42 37
Kilde: CVR

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094